BRÖLLOPSFOTOGRAFERING -VANLIGA FRÅGOR/FAQ

VARFÖR SKA VI VÄLJA DIG TILL VÅR BRÖLLOPSFOTOGRAF?

Gillar ni mina bilder? Vad kul! : ) Eftersom alla fotografer har en egen bildstil är det viktigt att ni tycker om mina bilder för att ni ska bli nöjda med valet av mig som fotograf. Både för er och för min skull gäller det att ni är medvetna om vilken sorts bilder jag tar och vad ni har att förvänta er under och efter fotograferingen. Ett tips är att titta igenom bildgalleriet med bröllopsbilder jag tagit, känner ni att jag är fotografen för just er, tveka inte att kontakta mig!

Till bildgalleriet med bröllopsbilder >>

 

VAD UTMÄRKER DIG SOM FOTOGRAF?

Jag sätter dig som person och vid bröllopsfotografering er som par i centrum både vid planering och under själva fotograferingen. Jag har en känsla för timing, vackert ljus och färger och är tekniskt kunnig med lämplig utrustning, urval och efterarbete med bilderna. Dessutom tycker jag att fotografering är väldigt roligt!

Jag har erfarenhet från många bröllopsfotograferingar (fler än 100 st) och ett stort antal vigslar och bröllopsfester. Vill ni så delar jag gärna med mig av mina bästa tips inför er planering av bröllopsdagen, jag har mycket information om allt från blommor, festlokal, dukning, klädsel, fotografering, vigsel, musikval och hur er bröllopsmottagning och fest blir extra lyckad! En kortare konsultation (45 min) ingår vid längre bokningar av fotografering (minst 5 h). Vill ni ha ett planeringsmöte med konsultation (1 h) även vid en kortare bokning än 5 h går det bra, en kostnad på 1 500 kr tillkommer.

Vid en längre bröllopsfotografering (minst 5 h) ingår ett planeringsmöte med konsultation där vi träffas i min fotostudio en tid innan bröllopet och går igenom fotograferingen, er planering inför dagen, tittar på bilder från tidigare bröllop etc. Det ingår även en provfotografering där ni får testa att stå framför kameran (10 min), digitala bilder från denna fotografering (ca. 30 st) ingår kostnadsfritt och kan användas till t.ex. festprogram, som förstorad bild på väggen vis middagen etc. Det är också roligt att ha vardagsbilder på sig själva. Ni kommer även vid mötet få tips inför er kommande bröllopsdag, även om vigseln m.m.

När ni väljer mig som fotograf får ni många fina bilder att välja mellan, jag väljer alltid ut de bästa från sessionen att visa dig som kund och eftersom jag är produktiv med kameran brukar det innebära att efter urval blir det omkring 75-100 bra bilder/h.

Jag har god erfarenhet och kännedom om området Öland & Kalmar och kommer gärna med tips och idéer på platser där vi kan ta vackra bilder. Har ni önskemål om en speciell plats ni vill fotograferas på kan vi givetvis fotografera där.

 

VAD ANVÄNDER DU FÖR UTRUSTNING?

Jag använder professionell Nikon-utrustning med tillhörande orginalobjektiv. All optik är ljuskänslig vilket gör att jag alltid fotograferar utan blixt i dåliga ljusförhållanden (t.ex. i en kyrka). Blixt används endast på bröllopsfesten när dansen sätter igång för att få härliga partybilder!

 

VAR JOBBAR DU OCH VAR UTGÅR DU IFRÅN?

Jag har hela Sverige och världen som mitt arbetsfält, jag och mina kameror tar oss gärna till den plats du vill bli fotograferad på. Jag är bosatt på Öland och utgår från Färjestaden, vanligtvis är jag verksam inom området från norra till södra Öland samt i Kalmar och i Småland med omnejd. Kontakta mig för offert med reseersättning för just din ort.

 

HUR LÅNGT INNAN BÖR VI BOKA DIG SOM FOTOGRAF?

Om bröllopsdatumet är bestämt och ni känner att jag skulle passa som er bröllopsfotograf, var gärna ute i god tid och gör en bokning. Varje år får jag tacka nej till ett antal förfrågningar om bröllopsfotografering p.g.a. att jag redan är bokad.

Kortare bröllopsfotograferingar (mindre än 3 h) sker i området kring Kalmar, Färjestaden eller Borgholm. För fotografering på övriga orter hänvisas till större paket.

 

HUR BOKAR VI VÅR FOTOGRAFERING?

Ni kontaktar mig med en förfrågan med ert bröllopsdatum och ungefärligt antal timmar för fotograferingen. Jag återkommer och meddelar om jag finns tillgänglig ert datum och ni får mer information om bokningsavgift. Bokningsavgiften betalas för att säkerställa ert bokade datum, avgiften är 1 000 kr. Bokningsavgiften dras av slutsumman och fås ej tillbaka vid avbokning.

HUR LÅNG TID TAR EN FOTOGRAFERING?

För en porträttfotografering under en bröllopsdag har ni möjlighet att välja tidsåtgång, jag rekommenderar mellan 30 min till 2 h (räkna med ev. restid mellan fotoplatser), mer tid ger fler antal bilder att välja mellan och vi hinner besöka olika platser för variation. Vill du endast ha ett fåtal bilder finns kortare fotosession att boka.

 

VAR TAS BILDERNA?

Jag fotograferar porträttbilder på er som brudpar utomhus. Så långt som möjligt använder jag naturligt ljus, dvs. ingen blixt. Vid bröllop tas porträttbilder med fördel rimligt nära vigselplatsen, ni väljer om ni ska fotografera på ett eller flera ställen (även ev. restid mellan platserna måste tas med i beräkningen). Jag har många förslag på vackra ställen på Öland och i Kalmar men det finns också spännande nya ställen att upptäcka! Kom gärna med egna förslag!

 

BESÖKER DU PLATSEN FÖR FOTOGRAFERINGEN I FÖRVÄG?

Jag besöker alltid platsen i förväg inför en bröllopsfotografering. Några dagar innan, eller i samband med vår fotografering besöker jag platsen för att leta efter bra vyer och platser med vackert ljus. Jag försöker göra besöket ungefär samma tidpunkt som den planerade fotograferingen för att få rätt känsla för ljuset. Finns inget förslag på ställen åker jag runt i närområdet och letar efter vackra fotoplatser. Jag tar sedan några bilder och mailar er för godkännande.

 

VAD GÖR VI OM DET REGNAR NÄR VI SKA FOTOGRAFERAS?

Vid lättare regn kan bilderna ändå tas som planerat. Vid bröllopsfotografering har jag tillgång till vita paraplyer för utlåning. Vi planerar innan en reservplats vid kraftigt regn eller blåsigt väder.

 

JAG VET INTE HUR MAN POSERAR OCH KÄNNER MIG OFTA OBEKVÄM FRAMFÖR KAMERAN…

Du är inte ensam om att känna så och det är därför jag finns med! Vi lär känna varandra innan fotograferingen, när vi fotograferat ett tag lovar jag att du blir mer van framför kameran. Inför längre bröllopsfotograferingar (5 h eller mer) erbjuder jag en provfotografering i samband med planeringsmötet just för att prova på hur det är att bli fotograferad. De bästa bilderna får ni sedan på köpet vid leverans av era övriga bröllopsbilder (ca. 30 st).

 

KAN VI FOTOGRAFERA PÅ OLIKA PLATSER?

Självklart! För en längre bröllopsfotografering ser vi till att hinna med två-tre platser vilka inte ligger alltför långt ifrån varandra. Räkna med ca. 1 – 2 h fotografering plus restid beroende på fotopaket för att hinna med fler än en fotoplats, minst 30 min/plats.

STÖR DU MYCKET UNDER VIGSELN?

Jag försöker självklart vara så diskret som möjligt under er vigsel. Innan vigselakten tar jag mig alltid tid till att presentera mig för prästen/vigselförättaren och att vi pratar igenom önskemål för fotografering under vigseln. Jag rör mig försiktigt i kyrkan/ vid vigselplatsen. Vid utvalda tillfällen väljer jag bästa plats för att fånga de viktiga ögonblicken på bild. För att inte märkas för mycket använder jag kameran sparsamt och rör mig diskret. Under t.ex. en psalm eller sång kan jag använda kameran mer p.g.a. ljudet.

 

VARFÖR SKA MAN BOKA EN SPECIELL FOTOGRAF NÄR MIN KOMPIS HAR EN BRA KAMERA?

Visst spelar kamerautrustningen en stor roll, men när det gäller att ta bra bilder är det viktigt vem som står bakom kameran. När ni anlitar mig kan ni vara säkra på att få bra bilder både på detaljer och viktiga händelser under er bröllopsdag. Jag är på plats enbart för er skull och fokuserar på att fånga alla viktiga ögonblick på bild. Att jag dessutom har en bra teknisk utrustning samt kunskap för efterbehandling av bilderna är något ni kan luta er tryggt mot. Ni ska kunna slappna av under dagen, njuta och veta att jag gör ett bra jobb som fotograf. Jag har erfarenhet av mer än 100 bröllopsfotograferingar och ett stort antal vigslar/bröllopsfester.

 

VAD ÄR DET SOM KOSTAR?

När fotograferingen är slut börjar det tidskrävande efterarbetet med bilderna. Alla bilder ska gås igenom, sållas ut, bildbehandlas och göras tillgängliga för dig som kund i ett webbgalleriet. Antal bilder efter en fotografering att sålla mellan är ofta tusentals bilder. Varje utvald bild behandlas varsamt och med van hand så att dess färger, kontrast, ljusstyrka m.m. lyfter fram motivet på önskat sätt.

 

VAD HÄNDER OM DIN KAMERA GÅR SÖNDER?

Jag arbetar alltid med två kamerahus och är på så vis garderad om något skulle hända. Minneskorten i kameran byts ofta, om dessa skulle gå sönder går ett mindre antal bilder förlorade.

 

VAD MENAS MED HÖGUPPLÖSTA OCH LÅG-/WEBBUPPLÖSTA BILDER?

Med högupplösta bilder menas digitala bilder i stort format, lämpligt att använda till förstoringar på fotopapper (upp till 50×70 cm). Låg-/webbupplösta bilder levereras digitalt i storleken 1 800 pixlar längs bildens längsta sida. Denna storlek är lämplig att använda till papperskopior av storleken 10×15 cm eller användning på internet, på Facebook, Instagram, i mail m.m. Alla bilder levereras i jpg-format i fyra versioner: Högupplösta, lågupplösta, färg och svartvitt.

 

VAD INNEBÄR BEARBETNING AV BILDER?

När en bild kommer ut ur kameran behöver den grundbearbetas gällande kontrast, färgmättnad och färgton, allt för att ge bilden det där “lilla extra”. Bilder som är fullt redigerade har bearbetats individuellt för högsta kvalité. Dessa bilder går igenom samma typ av justering som de grundbearbetade men därefter ändras kontrast, ljus m.m. specifikt för enskilda delar (tex. brudparets ansikten). Givetvis gör jag inga dramatiska förändringar med bilden.

HUR VÄLJER VI BILDER?

Efter en fotografering gallrar jag ut alla bra bilder och ni får en personlig internetsida där ni får en översikt över alla bilder. I lugn och ro tittar ni igenom bilderna och bestämmer vilka ni vill ha som förstoringar m.m.. Önskar ni fler bilder än vad som ursprungligen ingår i ett fotopaket går detta självklart att ordna i efterhand (gäller mindre paket där ej alla bilder ingår, i större paket ingår alla bilder). Jag kan även hjälpa till med beställning av fotoböcker, förstoringar på halvmatt, lyxigt fotopapper eller på canvas.

VAD INGÅR I ETT FOTOPAKET?

All information hittar du kring bröllopspaket och porträttfoto under fliken med priser. I ett fotopaket ingår fotografering, urval av bilder, bildredigering med fullt bearbetade bilder, ett privat bildgalleri på internet för bildurval. Vid leverans av bilderna ingår x antal valda bilder (digitala, fullt bearbetade, på usb-minne) i stort, högupplöst format samt i ett mindre format. Alla bilder kommer i två versioner, färg eller svartvitt samt i två storlekar, hög- och webbupplösta.

KAN VI FÅ DE DIGITALA BILDERNA?

Bilderna får bröllopsdagen får ni via nedladdning i webbgalleriet med era bröllopsbilder, både i färg och svartvitt (jpg).

Här är exempel på hur ett bildgalleri kan se ut >>

 

KAN VI SÄTTA IN EN BILD I TIDNINGEN? GÅR DET BRA ATT ANVÄNDA BILDER PÅ SOCIALA MEDIER?

Javisst! Använd gärna en bild jag tagit och ange då mitt namn (Fotograf: Sofia Eckerblad) under/bredvid bilden.

För Instagram: @sofia.eckerblad.photography

 

ÄR DET VALFRITT ATT VÅRA BRÖLLOPSBILDER VISAS PÅ HEMSIDAN?

Jag blir mer än glad om jag får möjlighet visa upp bilder från er bröllopsdag eftersom det hör till min marknadsföring, men detta är såklart frivilligt från er sida vilket jag respekterar. Ni kan även välja att begränsa till att ett visst antal bilder visas.

 

HUR BETALAR VI?

Efter en bröllopsfotografering sker arbetet med urval och redigering av samtliga bilder, väntetid är beroende på säsong och antal bilder. Ni får titta på bilderna i ett privat webbgalleri hemifrån. Betalning sker efter ni sett bilderna i webbalbumet, faktura skickas via mail och betalas inom 10 dagar, därefter levereras bilderna till er.